Jun 13, 2011

10 Tempat Yang Sangat Terasing Di DuniaDRY VALLEYS- ANTARTIKA

Lembah Kering di Antartika ini memiliki rupa bumi dengan batu kerikil, dan dikatakan bahawa pemandangan yang anda dapat saksikan di tempat ini seperti pemandangan di Marikh. Pemandangan yang luar biasa ini akan anda temui di Antartika, dan tidak terdapat salji sama sekali disini , sekaligus merupakan satu-satunya tempat tanpa ais di Antartika. Di dasar lembah ini terdapat tasik ais yang tebalnya mencapai beberapa meter. Dan dibawah tasik ais ini, terdapat air yang sangat masin, dan yang lebih mengejutkan lagi adalah di dalam air tersebut ada makhluk yang hidup!
SOCOTRA ISLAND - LAUTAN INDIAJika anda berkesempatan mengunjungi pulau ini, Anda boleh dengan mudah untuk berbohong bahawa anda baru sahaja diculik Alien, pemandangan Pulau Socotra yang terasing dari benua terdekat, benua Afrika selama 6 atau 7 Juta tahun ini, sangat unik. Di pulau ini terdapat 700 spesies flora dan fauna paling jarang dijumpai di dunia.

Iklim dipulau ini sangat panas, dan kering. Pantai di pulau ini banyak terdapat gua, bahkan salah satu gua mencapai panjang 7 km, dan gunung di pulau ini mencapai tinggi 1525 meter,dan pokok usianya mencapai 20 juta tahun.


RIO TINTO - SEPANYOL
Lombong terbuka Rio Tinto ini menampilkan pemandangan yang luar biasa indah dan aneh, sehingga pemandangan yang mirip dengan bulan. Air merah di sungai Rio Tinto ini sangat berasid dan tinggi kandungan logam beratnya.KLIKUK THE SPOTTED LAKE - CANADAPada saat musim panas, air tasik ini, menyejat dan meninggalkan garam yang ada mengkristal, dan membentuk berbagai kolam kecil dengan berbagai warna, yang umumnya berwarna biru dan hijau. Kandungan mineral yang ada dalam air dan lumpur sangat membantu merawat sakit, sehingga suku Indian setempat sering menggunakan tempat ini sebagai tempat untuk membuat rawatan


SALAR DE UYUNI - BOLIVIAAdalah tempat yang mungkin paling indah (sekaligus aneh) di dunia. Daerah dengan padang garam terbesar di dunia, termasuk juga gunung berapi yang aktif, dan dataran gleiser, dengan berbagai kejadian fatamorgana unik yang membuat anda merasa tinggal di planet lain.


VALE DA LUA - BRAZILTerjemahan dari nama tempat ini adalah Lembah Bulan, yang merupakan lembah batu yang dihakis air, dan meninggalkan banyak ‘kolam renang semulajadi’. Batuan yang ada di lembah ini adalah batuan yang tertua di dunia, yang terbentuk dari quartz berupa kristal.


BLOOD POND HOT SPRING - JAPANKolam Mata Air Panas Darah, adalah salah satu ‘neraka’ di Beppu, Jepun. Sembilan mata air panas semulajadi yang muncul ditempat ini sangat indah, tapi mungkin tidak untuk mandi. ‘Neraka kolam darah’ ini memiliki air dengan warna merah akibat kandungan logam di dalamnya.
THE STONE FOREST - CHINAHutan Batu yang dalam bahasa aslinya dikenali Shilin, adalah batuan semulajadi yang dibentuk dari air yang terus menerus menerpa permukaan dan menghakis bebatuan yang ada dan meninggalkan bentuk berupa tiang-tiang. Tempat ini dikenali semenjak dinasti Ming dan dianggap sebagai ‘Keajaiban Dunia Pertama’


THE RITCHAT STRUCTURE - MAURITANIAPermukaan tanah yang luar biasa ini berada di bahagian Barat Daya gurun Sahara, dan disebut sebagai Richat Structure, dan begitu besar (diameternya mencapai 50km) sehingga dapat dilihat dari luar angkasa. Bentuk lingkaran yang ada juga masih belum dapat dijelaskan oleh para saintis

Eisriesenwelt Ice Caves – Austria


Gua ais ini berbeza dengan gua biasa yang ada. Apabila anda masuk, pancaran cahaya yang ada akan membuatkan anda berasa tidak berada di bumi ini, tetapi sedang menjelajah ke planet lain. Gua Eisriesenwelt ini adalah gua terbesar yang ada dan dapat mencapai panjang sehingga 40km.


Sumber: 10 Tempat Yang Sangat Terasing | Paradigma MUKMIN

0 COMMENT :

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails