Jul 17, 2010

Harga Barang Naik Lagi


Harga Barang Naik lagi


Aku tak tau la apa resionalnya harga barang di naikkan, Gas, Minyak kete dan gula dinaikkan. Mungkin mereka2 yang naikkan harga tahu alasannya, suka atau tak, kena layan sbb aku rakyat 1Malaysia.

Last few years domestic consumer product naik mcm nak rak, impikasinya, harga ABC dah cecah RM2.50, nasi ayam dlm RM3.50, Milo Ais RM2.00, perghhhh.... gaji naik statik jer...hahaha...

tapi apa2 hal korang tgk video ni, kesan dari harga minyak naik mungkin suatu masa nanti kita akan jadi mcm ni:


video


5 comments :

  1. Student Banyak BacaJuly 21, 2010 at 9:01 PM

    Klu nak tanya rasional kerajaan menaikkan harga barang, mmg lah tak akan jumpa jawapannya. Sebab kenaikan harga minyak, diikuti dengan harga barang yang lain tu, mmg TAK RASIONAL langsung. (nilai dengan kestabilan ekonomi negara).

    kenapa tak rasional? sebab sebagai sebuah negara membangun yang ekonominya agak stabil, kerajaan sepatutnya kena ada dana utk support harga minyak pasaran dunia supaya tak membebankan rakyat. Tapi, kerajaan guna alasan, harga minyak pasaran dunia mmg dah tinggi, kerajaan TAK mampu nak tanggung bantuan (atau diorang panggil Subsidi).

    kita sebagai rakyat ni, ramai2 la simpan kereta dlm porch. pakat ramai2 pergi mana2 pki basikal. look at the brightside, boleh exercise juga kan.

    harga gula naik, sama2 la kita sugar-diet. boleh elak mcm2 penyakit juga kan.

    ReplyDelete
  2. Betul tu "Student Banyak Baca", kalau banyakkan lagi bacaan lagi bagus, perkataan "subsidi" telah di gunakan dgn banyaknya lately, there is maybe somthing hidden about it. Read more and you'll gain more, trust me

    ReplyDelete
  3. Student Banyak BacaJuly 22, 2010 at 7:34 PM

    there's nothing inner about it. klu ikut penilaian rata-rata pelajar mcm saya, mana boleh nak panggil subsidi sebab sorry to say, klu mcm subsidi minyak tu, orang-orang kaya pn guna all of those privilage yang kerajaan bagi. malah, lebih lagi.

    orang-orang kaya tu layak ke dapat subsidi minyak. benda-benda bantuan kerajaan ini patut tidak timbul isu sebab sebagai kerajaan yang dipilih dari suara sepakat rakyat, kesenangan dan kemudahan rakyat (atau lebih selesa saya kata tak-membebankan-aku-pun-jadi-lah) adalah menjadi priority utama.

    tapi sekarang, kita selalu dengar :

    "eh, trafik! trafik! lari cepat. kerajaan dah tak ada duit ni".

    "kerajaan dah tak mampu nak tanggung subsidi minyak, jadi harga minyak naik".

    klu fikir guna otak saya yang agak cetek ni, bukan kerajaan cover rakyat, tapi sebaliknya.

    wlupun foundation mcm tu tak salah, tapi dah tak selari dengan apa janji yang kita dengar selama ini lah.

    ReplyDelete
  4. "Student banyak baca" said "klu fikir guna otak saya yang agak cetek ni, bukan kerajaan cover rakyat, tapi sebaliknya" ... hehehe.... saya risau kan the next generation, if this trend continuously exists takut negara tak stabil.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails