Aug 27, 2009

DIY PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER

PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER


PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER

PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER

PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER

PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER

PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER

PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER

PIVOT RAIZIN VOLT STABILIZER




Source Out from Honda Civic Thailand and Japan (pic)

Reference for installation quote from How to install Pivot

NOW it is my turn to DIY my own car with this PIVOT


*Took out from my previous car

*Here is my mess DIY the PIVOT RAIZIN VOLTAGE STABILIZER to my Civic FD











Aug 21, 2009

Selamat Berpuasa

Saya sekeluarga mengucapkan selamat manjalani ibadah puasa. Semoga kita berbahagia sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini.



" Wahai orang-orang yang beriman, telah wajib ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang yang bertakwa."

Surah Al Baqarah, ayat 183



Ditegaskan oleh Rasulullah SAW melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa'i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:


"Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan......."




Di sini ada beberapa object yg di gunakan untuk menguji puasa anda...

Selamat Berpuasa Ramadhan
Selamat Berpuasa Ramadhan
Selamat Berpuasa Ramadhan
Selamat Berpuasa Ramadhan



Apakah Ibadah Puasa?

PENGERTIAN PUASA
# Puasa ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari.

PUASA WAJIB
# Puasa bulan Ramadan, puasa kifarat dan puasa nazar.

PUASA SUNAT
# Puasa enam hari pada bulan Syawal
# Puasa hari Arafah
# Puasa Hari Asyura pada 10 Muharam
# Puasa bulan Syaaban
# Puasa Isnin dan Khamis
# Puasa tengah bulan iaitu 13,14,15 pada tiap-tiap bulan qamaria (tahun Hijrah)

PUASA MAKRUH
# Puasa yang terus menerus sepanjang masa
# Tidak termasuk dua hari raya dan hari tasyriq

PUASA HARAM
# Puasa pada hari raya pertama Idil Fitri
# Puasa pada hari raya pertama Haji
# Puasa tiga hari sesudah hari raya haji atau hari tasyriq iaitu pada 11,12, dan 13 Zulhijjah.

SYARAT WAJIB PUASA
# Berakal
# Akhil Baligh (Cukup umur)
# Kuat atau mampu mengerjakan puasa

SYARAT SAH PUASA
# Islam
# Mumayyiz (dapat membezakan yang baik dan buruk)
# Suci daripada haid dan nifas
# Dalam waktu yang dibolehkan berpuasa.

RUKUN PUASA
# Berniat - Pada malam selama bulan Ramadhan hendaklah berniat di dalam hati bahawa kita akan mengerjakan puasa pada hari esok.
# Menahan diri daripada segala yang membatalkan semenjak terbit fajar sampai terbenam matahari.

PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA
# Makan dan minum dengan sengaja
# Muntah dengan sengaja
# Bersetubuh tanpa keluar mani pada siang hari bulan Ramadhan
# Keluar darah haid atau nifas
# Gila
# Keluar mani akibat bersetubuh dengan perempuan. Tetapi keluar mani kerana bermimpi tidak membatalkan puasa.

ORANG YANG DIIZINKAN BERBUKA ATAU TIDAK BERPUASA
# Orang yang sakit
# Orang yang dalam perjalanan jarak jauh melebihi 52 batu atau 80.64 km.
# Orang tua yang sudah lemah
# Orang yang hamil dan orang yang menyusukan anak.






Aug 19, 2009

Limited Bandwidth Photobucket Image Hosting


I have this problem since my blog traffic increase, this is the 4th or 5th time all my image hosted in photobucket.com is blocked, and they give me the complimentary image like this instead,




This is definitely a risk of free service, I just spare a small size of storage but consume high bandwidth, that's why the image is blocked. Here is my photobucket account, as you can see the storage size is 2% but the bandwidth is reach 11Mb or more than 100%:





So, I use this technique from BloggerTricks.com to host freely unlimited bandwidth image hosting. Here is the trick Continue reading »





Aug 17, 2009

Double Din ICE Project


Stock Standard




Plan to





ICE
In Car Entertainment




Aug 14, 2009

High Fever Alert

Last 2 days aku MC, on the next day, org rumah aku and Wafiq demam le pulak, so aku ambik hour leave hantar near by clinic. Sbb la ni tgh musim H1N1 so kena la pakai face mask masa kat clinic. Hari ni suhu badan dia dah ok, aku pun dah ok, org rumah aku pun dah ok, lega rasanya.












Aug 13, 2009

Motivasi dari Dato Dr.Fadilah Kamsah

Motivasi dari Dato Dr.Fadilah Kamsah
Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya
macam kita 'TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler , rupanya kita hanya
'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN' , tapi rupanya kita
BUSY BODY

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita
KURANG PENG'AJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada
KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih
MENGADA

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE' ,

adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA, maka lakukanlah...Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..Renungi lah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang sebaiknya...



'mengkritik tidak bererti menentang,
menyetujui tidak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik'






Aug 5, 2009

Suzuki Swift



What can I say, I just like this car so much, cute and simple. What do you guys think?







Malaysian made, K-car from Perodua Myvi to Toyota Passo conversion, another opt to super compact
.





Related post : Sub Compact Car



Aug 4, 2009

Pikom PC Fair II 2009 BP Mall


Pikom PC Fair 2009



Last weekend, I could reserve my spare time of "visiting" BP Mall to sneak around PC Fair 2009, a largest IT Festival (so called) here in Malaysia. Most of the booth is belong to the same "tokey" maybe due to a lack of numbers IT retailers in BP, (small town dude). What I can see here, from my observation and price analysis, the price could be about the same before or after the PC Fair, unlike our members out there in KL, whereby participant in PC Fair is numerous, so they need to compete among themselves and finally consumer is the winner ye ker??. Ye lah we have an opportunity to compare prices in one stand place.



I ask a few colleague back in my office, they all agreed with me, lousy PC Fair, no price warfare. If you buy a notebook you'll get chippo made in cina accessories worth few bucks. As for me, I'm not sure whether PC Fair is the best place to buy a new high budget IT stuff, like Laptop, Desktop or Laser Jet printer. Goodies and accessories by comparison is the best place to buy during PC Fair. Most of the time customer always buy theirs due to PC Fair mood, push by desperate retailers to achieve sales target, confuse to make the right decision and dont know how to spend "duit gaji" sbb awal bulan. But my advice is fairly simple, if your level of IT literacy is on par or not sure the good specification that meet your need, please ask someone expert, dont ask the "tokey" even virus is good for them.



Then here I'm, to be part of the PC Fair contributor and for the sake of Malaysian IT development growth ayat je lebih so I bought these twos: hahahah... USB light and wireless mouse both worth RM59.00. Nasib baik tak beli lebih2






Related Posts with Thumbnails