Sep 11, 2009

Akaun Paypal Kena Limited Access

*for my notes and shared to all



aktifkan kembali akaun paypal anda


Dengan syarat anda perlu ada softcopy bil lektrik/bill astro ataupun bil telefon dengan nama dan alamat yang sama dengan akaun yang anda register paypal dahulu





Ok caranya sangat mudah, anda login akaun paypal anda, selepas tu klik " learn how to remove limitation", then akan dibawa kepada page resolve, kat situ ada 4 step selalunya iaitu proof of address, change password, change security question


apa yang perlu anda buat ialah dengan lakukan step2 berikut, contohnya untuk proof address..pastikan semasa anda nak submit document, nama ngan alamat bill telefon, bank ke atau bil letrik ke mesti sama ngan nama akaun paypal anda, kalau addres sama tp nama contohnya "ahmad si best" dkt paypal then nama kat bil anda "ahmad bin abu" so anda masih lagi boleh submit bill statement kepada paypal tapi call la paypal untuk explain pada mereka


apa yg saya lakukan ialah pertama sy submit dokumen iaitu statement bil telefon, pastu saya call paypal, no telefon paypal singapore 00 65 65 5104 584 then tunggu sehingga disambungkan kepada customer service dia, selalunya ambil masa dalam 4 minit baru dapat bercakap ngan customer servis dia (so kalau pakai prepaid tu make sure credit cukup k, sbb saya pakai bil, maxis 10 minit call singapore dalam rm6-9 la lebih kurang)



ok seterusnya bila dah dapat bercakap dgn customer servis tanya dia tentang status limited akaun anda, then ckp anda baru send proof address iaitu statement bill then check ngan dia dah dpt ke belum,



dia akan tanya anda beberapa soalan, selalunya dia akan tanya nama anda (td akaun paypal kedua saya tu guna nama wife, so dia tanya sapa yg bercakap ni, sy ckp nurulaini, dia ckp ok, pelik betul...walaupun suara lelaki, hohohoho si customer service tu tak tahu kot nurulaini tu nama pompuan, abaikan janji ok) pastu dia akan minta last 4 digit kad debit/credit kad anda


step seterusnya tanya dia, mcm mana akaun anda, ok ke tak? selalunya dia ckp tunggu dia akan review file yg anda hantar tu, sy hantar bill maxis...pastu....jeng jeng jeng


dia pun ckp akaun anda takder masalah, will back to the normal after 5 minit, yihaaaaaaaa, selepas seminit je saya check balik akaun paypal saya then, akaun tersebut kembali aktif...yihaaa


itu saje laporan saya, ok sy ulang langkah yg perlu dibuat:

-pastikan anda sediakan softcopy bill telefon/ astro ataupun apa2 yg valid untuk bukti dalam bentuk jpeg, kalau dalam bentuk pdf tak boleh


-pastu submit file tersebut seperti yg saya terangkan diatas



-call paypal singapore no ni : 0065655104584 ( jgn takut ckp org putih, bedal jer, sy pun tak reti tp berjaya juga, hahahah ) jawab je apa yg dia tanya, pastu ayat terakhir akaun anda akan kembali aktif selepas 5 minit dia ckp, tapi seminit jer akaun aku dah ok




artikel ini boleh di baca di : http://www.seribong.info/blog




0 COMMENT :

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails