Jan 1, 2009

Azam Baru 1430H 2009M





Hari ni 5 Muharam n 2nd Jan, baru beberapa hari menyambut tahun baru. Kalau orang kita ni sinonimnya tahun baru ialah azam baru, haaa itu je lah...

As for me tahun ni takde azam, sbb tahun ni kena "beware and prepare", sbb apa yee???. ok mcm ni ceritanya, Honda tarik diri dari F1, Subaru tarik diri dari WRC (World Rally Champion) dan Kawasaki nak tarik diri dari motoGP. Toyota lost first time ever since 1938. Hmmmm apa kaitannya ya....

sbb Jepun tgh menghadapi masalah ekonomi so giant company yg aku sebut kat atas ni tgh restructure budget so kena tarik diri, berjimat cermat lahtu. Itu sebahagian drp Japanese economy key player tuuu. Apa implikasinya kpd cerita aku ni?, maksudnya: ekonomi kat dunia this year is uncertain, turmoil tu harap2 tak berlaku lah. Kita pun tak tahu apa yag akan berlaku, tapi after CNY, march 2009 dijangka ekonomi merundum so tu yang aku katakan awal2 tadi "beware and prepare".

So apa langkah2 yang korang telah ambil nak cover this problem. Kalau keja gomen mungkin takde hal, kalau kerja private , mahu ada retrenchment (kena berenti beb, suka atau tidak kena berenti gak), VSS (voluntary separation scheme - berenti sukarela laa...berpampasan), reduce working hours, no overtime claim dan sebagainya. Kalau korang baca paper lebih kurang 5000 Malasyian nak kena berenti keja kat Singapore, big player in electronic industry down sizing dan kat america pun tgh dok gelabah sejak mid last year.

Pada aku awal2 tahun ni kita layan wait and see dulu, apa yg akan berlaku, but after first quater baru le kita boleh nampak. Ada rumor kata lagi teruukk compare to 1997 economic crisis. Kalau sapa2 yg plan nak tukar keja tu pikir2kan lah walau pun hak individu.

Apa yang aku buat for preparation?, aku dlm process nak refinance balik rumah nak dapatkan cash in hands, buat personal loan maximum , pilih le package yg bagus, sbb aku tgh kumpul and topup saving. Reduce commitment hutang2 yang lain , jadikan satu akaun hutang je kalau boleh. Pasal home loan tu cuba korang tgk HSBC Home Smart Package int dia dlm 4.05 - 5 % je, pastu daily rest kot, boleh topup any time tanpa penalty dapat saving, cheking and loan account. Pi lah http://www.hsbc.com.my utk maklumat lanjut. Lagi satu cari le source income yg lain contohnya buat le jual2 nasi lemak ke, ABC dan sebagainya. Jgn joint skim cepat kaya, MLM dan seangkatan yg perlukan modal yg besar pastu tak tau untung ke tidak. Lagi satu, kalau pi Maybank cuba korang tanya pasal overdraft ASB , bukan loan ASB (utk Bumi je), menarik jugak investment ni. Lagi satu berhati2 main share or insurance or amanah saham dan sebagainya. Lagi satu...berapa banyak lagi satu daaa...kita Berdoa semoga 1430 dan 2009 berada dlm keadaan selamat. in other words Tawakkal.


So...we just look what will happen all around, sungguh mengerikan...hihihihi jgn takuttt...



Apsal kena ada cash yg banyak?.... simple je, masa ekonomy down nanti ada lah orang nak jual tanah or rumah below market value, drp diorang bankrup lebih baik diorang jual. So masa nilah kita cuba demand sikit. Niat kita baik nak tolong orang dlm masa yg sama tolong kita balik growthkan investment.

1 comment :

  1. dh takut dh ni..apa nk buat ni?? hrap2 dpt wat part time job. agak2 ada keja kosong tak sbg makcik cleaner kt tmpt keja kita tu ek? amik shif mlm la..hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails