Dec 28, 2008

Doa Awal Tahun & Doa Akhir Tahun

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".

Doa Akhir Tahun:


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.



Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Doa Awal Tahun:


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.






Dec 12, 2008

8% or 11% KWSP Deduction




Its about 2 weeks left until you could decide whether you should stay on 11%, or to reduce your contribution for EPF/KWSP to 8%. A lots of people are talking about this. Some says 8% means more income tax to lower income…some says the 3% that we save can be used for investment.


Based on my observation, 8% is worth it for you if your contribution to EPF + Life Insurance is more than 6k per year. Why?…because maximum rebate for EPF+Life insurance is 6k…So if you choose 8%, your income tax charge is still the same as 11%. So it’s better to go for 8%, because you can use the 3%  for better investment.


If your EPF+Insurance is still lower than 6k/year, I recommend you to remain at 11% because your income tax will be increased if you go for 8%. Even though if you select 8%, and invest the 3% in ASB for example, of course you will get good return from ASB, but don’t forget that your income tax has increased too.


Observation only doesn’t prove anything huh… OK, lets make some calculation;




Sample A

*Monthly income = 5000


*Bonus = 5000

*Total annual income = 65000


Contribution to EPF

*for 11% = 7150

*for  8% = 5200


Life insurance = 1200/year (100/mth)


Taxable income

*for 11% = 65000 - 8000(individual rebate) - 6000(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 51000


*for  8% = 65000 - 8000(individual rebate) - 6000(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 51000


Conclusion => Taxable income is same for both cases. Means income tax charge is also same.


Sample B

*Monthly income = 3000

*Bonus = 3000

*Total annual income = 39000


Contribution to EPF


*for 11% = 4290

*for  8% = 3120


Life insurance = 1200/year (100/mth)


Taxable income

*for 11% = 39000 - 8000(individual rebate) - 5490(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 25510

*for  8% = 65000 - 8000(individual rebate) - 4320(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 26680


Income tax charge


*for 11% = 475(first 20k) + 386(thereafter)

*for  8% = 475(first 20k) + 468(thereafter)

**For 8%, additional income tax per year is 82


Let say you select 8%, and invest 3% in ASB.

*Dividend return after 2 year = 202

*How much you could make after 2 years = 202 - (82×2) = 38


Conclusion => Better to remain at 11%. No additonal income, and you will get around 5% dividend from EPF.






Source: In DEBT Free

Dec 2, 2008

Closing Vacation for 2008: Port Dickson

Aku baru je balik dari KL sbb ada keja yg tak seberapa kena settlekan, aku pun tak paham apa function aku kena pi KL ni, tapi sbb kerja ku layankan juga, so aku terpaksa xtend aku punya jalan2 bersama family.

Pagi2 buta kitorang dah bertolak sbb nak breakfast kat Pt Sulong, ada satu kedai mamak ni , kari kambing dia kaw2, lepas breakfast layan sorang satu roti canai kitorang pun memulakan perjalanan, nasib baik tak hujan so line clear cuma tak bleh cruising laju2 takut speed trap.

Sampai je seremban kitorang pi Seremban 2, gi shopping sikit + lunch. Dari serenban 2 ni, aku ikut jalan lama, lebih kurang 30km ke PD. Dlm pkl 300pm sampai and check-in. Kitorang stay kat Legend Water Chalet, ok gak stay kat sini , cuma jauh dari Teluk Kemang.

Tak banyak aktiviti boleh buat, routine biasa je makan, mandi laut layan Qistina (anak aku la) swimming pool activity dia. Kat PD ni makan tak berapa mari.

Balik dari PD aku ke Melaka plak , ingat nak jalan2 cari makan kat Restoran Kampung , lupala plak Isnin dia tutup so layan area2 Air Keroh. Pastu betolak balik ke rumah dan esok keja , mengadap komputer yg sama dan opismate yg sama cam bosan je masuk keja balik...


The Lagend PD


The Lagend PD





The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD










Related Posts with Thumbnails