Sep 25, 2008

Raya2008




Click on image for enlargement.


Wish all of you a great hari raya, and hope will see you back in one piece. Maaf zahir dan batin




Sep 18, 2008

Menara Taming Sari Melaka

Last week before Ramadhan, aku dok boring kat rumah, so kitorang pi lunch kat melaka, ada satu kedai makanan kampung ni, memang sedap, nak2 ketam masak lemak dia dgn ayam kampung goreng. Tak tahan .... nanti aku post gambar kedai mkan tu. Lepas makan layan Melaka jap, aku tgk satu tower ni dah start service dia, so aku se family naik la tower ni to give a try. Aku tak pernah tgk melaka ni dari atas kecuali sekali , masa tu aku stay overnight kat Equatorial Melaka. Ni antara beberapa gambar dan video aku ambil.




















Sep 16, 2008

New ReDesign Honda CRV



This is the new redesign CRV '97, ni sebenarnya gambar kereta member aku yg baru di solek, aku terlupa plak nak ambik gambar lama CRV dia kalau tak boleh tunjukkan transformation sebelum dan selepas.

Malaysian sibuk ternanti2 dan tertanya2 peralihan kuasa 16 Sept (alah cerita pakatan rakyat dgn BN tu lah), tapi kawan aku ni plak peralihan gaya kereta. Kereta dia siap pd 16 Sept. Nampak gaya nya beraya dengan kereta baru le (baru ubah suai). Ni aku pertontonkan gambar2 modifikasi CRV dia. Siap masuk magazine sekali tu.








Sep 15, 2008

Senario Hari Raya


Hari raya akan muncul lebih kurang 2 minggu lagi, hmmmm... aku mcm biasa tgh dok berkira berapa kah RM yg akan aku pakai dan terpakai, untuk family aku ,(dah lebih kurang 6 tahun beraya dan berfamily) yg biasanya baju dan kasut untuk anak, lepas tu baju utk kitaorang sendiri (me n my wife), itu dah jadi standard dan menjadi template setiap tahun. Selain dari tu tahun ni layan langsir baru je, perabot dan seangkatan dgn nya takde pembaharuan, cuma mesin basuh yg dah berkhidmat dgn kitorang selama 5 tahun dah di tukar. Lagi satu kos nak buat beli kuih , tahun ni tak tau lagi sbb harga barang melambung. Cuma yg aku tau kena berjimat cermat sbb harga barang melambung sbb harga minyak naik. Ok itu je pre-hari raya aku....

Setelah bertahun2 aku beraya kat Malaysia ni, Suasana raya bermula dari seawal ramadhan lagi. Kat berita TV3 akan buat liputan bazar ramadhan , jual juadah buka, itu jelah setiap awal ramadhan.

Lepas tu, cerita org kena tangkap sbb tak puasa, dan operasi ni di lakukan oleh pejabat2 agama. Dan tak lupa jugak gambar YB YB buat majlis berbuka dan derma, mesti masuk TV, kalau tak masuk TV tak nampak ikhlas plak.(?)



Masuk minggu kedua dan ketiga: kali ni turn polis + kastam masuk TV dan paper, gambar mercun yg berbondong bondong di rampas, dan "tindakan tegas akan diambil" - katanya lah. Masa ni memang banyak pegawai polis dan pegawai kastam masuk TV dan surat khabar berkongsi pengalaman tangkap mercun (sbb driver lori pun tak dpt tangkap so tangkap mercun sudah, janji masuk TV).Dan tak lupa jugak kpd saintis muda masuk hospital sbb tersalah bancuh mercun atau pun dlm experimen nak letupkan diri sendiri.





Bila dah nak dekat hari raya, polis traffic akan annouce Ops Sikap , Ops Statik dan pelbagai Ops lagi, sbb nak kurangkan kemalangan semasa pulang beraya. Then after that, kluar plak berita2 pengguna jalanraya mati kemalangu an ngeri dan sebagainya. Ini jelah senario saban tahun.



Masa raya nya plak, akan ada siaran TV tanpa henti, mcm2 bentuk hiburan. Pastu dlm TV beria open house PM dan VVIP yg lain........gitu je lah Malaysia ni.






Sep 2, 2008

Google Chrome web browser





Google has confirmed that it is launching Google Chrome, a new web browser. Rumours of a Google browser project had been around since 2004, but a posting on the Blogoscoped site has turned those rumours into something much more tangible. It reported on the arrival of a 38 page comic book, drawn by Scott McCloud, which detailed Google’s Chrome web browser. Some hours later, Google posted on its official blog, saying that it “hit ’send’ a bit early on a comic book”, and went on to confirm all the details which were laid out in the book.

Chrome appears to be a radical reworking of a modern browser’s internal architecture, with each tabbed session in the browser running as its own process. Plugins are run as separate child processes to the tabbed sessions process. This decoupling, along with a more isolating security model which keeps web page executable content on a tight lead, is designed to give a more reliable browser. One web page locking up does not lock up the entire browser. There is even a task manager for advanced users to identify badly performing processes and selectively stop them.

Chrome uses the Webkit engine, also used by Apple’s Safari and Nokia among others, to render web pages. JavaScript execution is handled by V8, yet another new high performance JavaScript engine in the mold of TraceMonkey and SquirrelFish, with dynamic code generation and optimisation and a precise memory management for fast garbage collection. Chrome has also incorporated Google’s Gears as standard, giving web applications in Chrome access to database, geolocation and desktop integration.

The most visible changes in Chrome are in its tabs, home page and address bar. The tabs for pages appear to be located at the very top of the window, with the address bar and tools underneath. The home page is dynamically composed of your top nine used sites in a three by three thumbnail view and with your most common searches listed to the right of the thumbnails. The address bar is now “the Omnibox”, described as an extra smart autocompleting text field, drawing completion data from your web searches as well as your browser bookmarks and history. For those worried about their privacy, a private browsing mode is also built in so users won’t see that surprise gift for a loved one appearing in the Chrome home page.

Google has stated that Chrome will be an open source application, with the terms described indicating a BSD or Apache permissive licence. A beta version for Windows will be released on September 2nd with Mac and Linux versions being developed. The comic book is now available on Google Books.


Source: pcworld.com

|Download | Website|

Kata member2 aku , this new web browser will tapau mozilla firefox in terms of performance, aku pun rasa cam tu gak, cuba korang layan Youtube terasa kelajuannya.

Aku dah try opera, safari, ie(tak best),seamonkey, netscape, sekarang ni web browser utama aku firefox dan mungkin google chrome ni, cuba korang download...



Related Posts with Thumbnails