Jul 18, 2008

Smart Pricing

Korang kalau tak paham jgn baca , aku just letak ni sbb tak tau nak store kat mana dlm pc aku,ni kira nota penting jugak ni.

smart pricing adalah satu konsep yang diperkenalkan oleh google untuk menjaga kepentingan advertiser di dalam program adwords. Memang tidak dinafikan apabila akaun adsense dikenakan penalty smart pricing, jumlah earning yang diperolehi akan jatuh mendadak daripada biasa. untuk mengetahui sama ada akaun anda terkena smart pricing,perhatikan scenario dibawah

A. Klik 100, tapi earning hanya 0.30
B. Klik 4, tapi ecpm $0

Dalam kes A, Klik 100, tapi earning 0.30 boleh dipersoalkan kerana mungkin anda membuat niche yang ciput justeru earning pun sedikit. Katakan anda membuat niche yang jenis HPK, dan earning anda adalah 0.30 untuk 100 klik, maka anda perlu membuat sedikit pemantauan.
1. Bagaimana dengan blog-blog anda yang lain
- sekiranya kesemua blog anda mempunyai earning yang jatuh mendadak, maka sahlah yang akaun anda terkena penalti smart pricing
- Namun begitu sekiranya ada blog-blog lain yang masih memberi earning $0.40 satu klik, maka blog anda yang anda rasa mungkin terkena smart pricing didatangi oleh iklan-iklan para blogger yang mengunakan teknik google arbitrage.

Untuk kes B pula sekiranya ada klik, tapi ecpm adalah $0. Sudah semestinya anda terkena fenomena smart pricing yang amat ditakuti itu

Jadi apakah cara penyelesaianya?


sekiranya ini berlaku apakah cara untuk mengatasinya?
1. Tingkatkan traffic
- Anda mesti meningkatkan traffic blog yang tidak perform dengan baik kerana blog yang ditinggalkan tanpa penghuni akan menyebabkan akaun adsense anda terjejas. Perlu diingat smart pricing bukannya melibatkan blog tertentu, tetapi keseluruhan akaun anda. Sekiranya ada blog anda yang tidak perform dengan baik, remove kan dahulu adsense code, fokus kepada blog yang mempunyai traffic.
Penalti smart pricing tidak berkekalan kerana google akan monitor performance adsense anda dalam weekly basis. Sekiranya minggu ini traffic anda baik, maka akaun anda akan diset seperti biasa.

2. Fokus
Sekiranya anda fokus dengan mesothelioma,jangan fokus kepada penyakit, jenis-jenis mesothelioma kerana ianya adalah bukan jenis iklan HPK, TERUSKAN fokus dan memberi penekanan kepada Laywer service untuk mesothelioma, Rate lawyer fee mesothelioma dan semestinya fokus anda kepada post sebegini akan menjemput iklan yang mahal akan terpapar di blog anda yang mana setiap klik akan menyebabkan air liur anda meleleh kerana nilai klik sekitar $1-$5 per klik. Jangan membuat post yang terlalu general, be specific and juice ads will come to you.


Hope it help you a little.




0 COMMENT :

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails