May 24, 2008

Langkawi Part I

Setelah aku pospond pergi Langkawi last year atas sebab2 kewangan (gatal pi tukar kereta sampai 2 kali), so pada tahun ini aku telah berjaya membooking flight MAS untuk ke langkawi.

Seronok betul la MAS & AirAsia ni perang harga, harga boleh layan la, cuma fuel surcharge & tax je mahal. Dulu aku pergi naik AirAsia kali ni naik MAS plak. Sure ada beza dari segi services yg penting kitorang selamat

Masa aku tulis ni semua dah settle: flight, hotel & kereta sewa, cuma kereta sewa tak bayar habih lagi baru deposit RM100.

Kali ni book flight online, tak mcm dulu2 pakai telepon, online takde lagi tak silap aku book online ni dah di buat MAS dari 1997 tapi through travel agent, sekarang ni click kat sini MAS Booking FLIGHT dah boleh book + bayar terus + dapat ticket terus. MAS dah pakai e-ticket which is very convinience for passenger (maybe ada org susah nak terima e-ticket ni sbb boarding pass tu tak dapat) some more, passengers only needed to bring identity card and booking reference number to board an aircraft - kan senang tu.

Dulu nak kena pergi travel agent pastu collect ticket, kalau tak pun pos atau pergi MAS offices ambik ticket.

Ni perang harga AirAsia vs. MAS



*jgn salah pandang AirAsia tu stated "from..." itu catching je tu.

Ni ada lagi satu, kalau nak naik flight yg ada kipas boleh layan ni



Ada gak pakej menarik tapi aku tak try lagi...







Aku akan travel berlima, mula2 tu aku bertiga je (Wife + Qistina) , pastu mak aku dan adik mertua ipar nak joint sekali, nasib baik dapat lagi book flight yg sama. Walhal diorang ni nak pi Jakarta bulan 8 ni (kalau ada $$$$ boleh joint plak turn aku plak joint diorang)

for accommodation, dapat booked through firefly (another rival fo airasia), Awana Porto Malai Langkawi Resort . Dapat fair rate sbb masa aku travel ni School holiday so semua kena le tambah surcharge 20-30% drp actual rate, dari flight, hotel, even kete sewa pun kena bayar lebih.

Awana Porto Malai


Aku takde le nak shoping, nak mandi laut je , pastu cruising around. yang nak shoping ni biasalah mywife and mama dia. Qistina punya request nak buat sand castle + tgk ikan2 kat aquarium .

ok bila aku dah balik nanti sambung Langkawi Part II .

0 COMMENT :

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails