Dec 28, 2008

Doa Awal Tahun & Doa Akhir Tahun

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".

Doa Akhir Tahun:


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.



Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Doa Awal Tahun:


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.






Dec 12, 2008

8% or 11% KWSP Deduction




Its about 2 weeks left until you could decide whether you should stay on 11%, or to reduce your contribution for EPF/KWSP to 8%. A lots of people are talking about this. Some says 8% means more income tax to lower income…some says the 3% that we save can be used for investment.


Based on my observation, 8% is worth it for you if your contribution to EPF + Life Insurance is more than 6k per year. Why?…because maximum rebate for EPF+Life insurance is 6k…So if you choose 8%, your income tax charge is still the same as 11%. So it’s better to go for 8%, because you can use the 3%  for better investment.


If your EPF+Insurance is still lower than 6k/year, I recommend you to remain at 11% because your income tax will be increased if you go for 8%. Even though if you select 8%, and invest the 3% in ASB for example, of course you will get good return from ASB, but don’t forget that your income tax has increased too.


Observation only doesn’t prove anything huh… OK, lets make some calculation;




Sample A

*Monthly income = 5000


*Bonus = 5000

*Total annual income = 65000


Contribution to EPF

*for 11% = 7150

*for  8% = 5200


Life insurance = 1200/year (100/mth)


Taxable income

*for 11% = 65000 - 8000(individual rebate) - 6000(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 51000


*for  8% = 65000 - 8000(individual rebate) - 6000(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 51000


Conclusion => Taxable income is same for both cases. Means income tax charge is also same.


Sample B

*Monthly income = 3000

*Bonus = 3000

*Total annual income = 39000


Contribution to EPF


*for 11% = 4290

*for  8% = 3120


Life insurance = 1200/year (100/mth)


Taxable income

*for 11% = 39000 - 8000(individual rebate) - 5490(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 25510

*for  8% = 65000 - 8000(individual rebate) - 4320(EPF+Insurance rebate, max 6k) = 26680


Income tax charge


*for 11% = 475(first 20k) + 386(thereafter)

*for  8% = 475(first 20k) + 468(thereafter)

**For 8%, additional income tax per year is 82


Let say you select 8%, and invest 3% in ASB.

*Dividend return after 2 year = 202

*How much you could make after 2 years = 202 - (82×2) = 38


Conclusion => Better to remain at 11%. No additonal income, and you will get around 5% dividend from EPF.






Source: In DEBT Free

Dec 2, 2008

Closing Vacation for 2008: Port Dickson

Aku baru je balik dari KL sbb ada keja yg tak seberapa kena settlekan, aku pun tak paham apa function aku kena pi KL ni, tapi sbb kerja ku layankan juga, so aku terpaksa xtend aku punya jalan2 bersama family.

Pagi2 buta kitorang dah bertolak sbb nak breakfast kat Pt Sulong, ada satu kedai mamak ni , kari kambing dia kaw2, lepas breakfast layan sorang satu roti canai kitorang pun memulakan perjalanan, nasib baik tak hujan so line clear cuma tak bleh cruising laju2 takut speed trap.

Sampai je seremban kitorang pi Seremban 2, gi shopping sikit + lunch. Dari serenban 2 ni, aku ikut jalan lama, lebih kurang 30km ke PD. Dlm pkl 300pm sampai and check-in. Kitorang stay kat Legend Water Chalet, ok gak stay kat sini , cuma jauh dari Teluk Kemang.

Tak banyak aktiviti boleh buat, routine biasa je makan, mandi laut layan Qistina (anak aku la) swimming pool activity dia. Kat PD ni makan tak berapa mari.

Balik dari PD aku ke Melaka plak , ingat nak jalan2 cari makan kat Restoran Kampung , lupala plak Isnin dia tutup so layan area2 Air Keroh. Pastu betolak balik ke rumah dan esok keja , mengadap komputer yg sama dan opismate yg sama cam bosan je masuk keja balik...


The Lagend PD


The Lagend PD





The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD


The Lagend PD










Nov 29, 2008

Pengantin Baru

Tahun ni aku rasa feng sui ada ngam la buat family aku, sbb nya dari 8 Nov sampai 22 Dec 2008 ada saje jemputan kahwin setiap hujung minggu (almost laaa). Secara statistiknya sepupu aku yg melangsungkan perkahwinan ada 4, anak sedara, jiran dan adik ipar masing2 satu dah mcm keputusan bola sepak le plak.

Kat bawah ni ada le beberapa gambar yg sempat aku ambik.


Malay Wedding
yang ni pengantin dah lapok


Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding



Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding


Malay Wedding








Nov 19, 2008

MyVi Club

Hari ni masa aku park kereta nak pi masuk opis, suddently aku nampak triplet MyVi, kembar 3, nampaknya opismate aku ni dah boleh menubuhkan kelab MyVi, most of the junior staff yang berstatus "cik" use this MyVi, I guess this is the best suit and match with their profile, I mean 'available'.

Since I'm onto cars enthusiast, and had a few blogs about car, so aku mesti ada sense nak tulis something related to this iron muscle. Oh ya before aku melalut panjang2 ni kereta2 pilihan opismate aku.



This is the newest one, still "bau kedai" in it






If they're considering a bit modification, I guess they can consider it...

For all you people who are planning to buy the Perodua Myvi, there’s a TRD bodykit out there for the Toyota equivalent which is the Toyota Passo. Can’t wait to see Myvis on the road with this kit slapped on. Looks darn good.








Source

Hmmm What is triplet by the way?
According to answer.com: A group or set of three of one kind.



Just like this example




Nov 18, 2008

Beauty of Mathematics

Absolutely amazing!

Beauty of Mathematics !!!!!!!

1 x 8 + 1 = 9

12 x 8 + 2 = 98

123 x 8 + 3 = 987

1234 x 8 + 4 = 9876

12345 x 8 + 5 = 98765

123456 x 8 + 6 = 987654

1234567 x 8 + 7 = 9876543

12345678 x 8 + 8 = 98765432

123456789 x 8 + 9 = 987654321



1 x 9 + 2 = 11

12 x 9 + 3 = 111

123 x 9 + 4 = 1111

1234 x 9 + 5 = 11111

12345 x 9 + 6 = 111111

123456 x 9 + 7 = 1111111

1234567 x 9 + 8 = 11111111

12345678 x 9 + 9 = 111111111

123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88

98 x 9 + 6 = 888

987 x 9 + 5 = 8888

9876 x 9 + 4 = 88888

98765 x 9 + 3 = 888888

987654 x 9 + 2 = 8888888

9876543 x 9 + 1 = 88888888

98765432 x 9 + 0 = 888888888

Brilliant, isn't it?

And look at this symmetry:

1 x 1 = 1

11 x 11 = 121

111 x 111 = 12321

1111 x 1111 = 1234321

11111 x 11111 = 123454321

111111 x 111111 = 12345654321

1111111 x 1111111 = 1234567654321

11111111 x 11111111 = 123456787654321

111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Now, take a look at this...

101%

From a strictly mathematical viewpoint:

What Equals 100%?

What does it mean to give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?

We have all been in situations where someone wants you to

GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?

What equals 100% in life?

Here's a little mathematical formula that might help

answer these questions:

If:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:

H-A-R-D-W-O- R- K

8+1+18+4+23+ 15+18+11 = 98%

And:

K-N-O-W-L-E- D-G-E

11+14+15+23+ 12+5+4+7+ 5 = 96%

But:

A-T-T-I-T-U- D-E

1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%

THEN, look how far the love of God will take you:

L-O-V-E-O-F- G-O-D

12+15+22+5+15+ 6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will

get you there, It's the Love of God that will put you over the top!



Nov 17, 2008

Baby: Hopefuly It won't happen to my baby








Nov 12, 2008

New Picture

Tengah2 aku buat keja kat opis(rasanyalah), tiba2 aku rest kejap , nak layan kepala pening sbb pagi tadi tido pkl 4, ni sebenarnya aku antara laloq + segar2 ikan pasar je nak buat keja ni.

So cam biasa aku punya break sama ada ajak kawan aku (En Zul) pergi cuci paru2 dengan tembakau smoking la , layan short video cam youtube, masuk forum (cthnya cam carigold.com, wangcyber.com , zerotohundred, etc etc), kacau opis mate aku , lepak kat admin office dan sebagainya nak hilangkan penat dan bosan bekerja.

Tapi hari ni aku buat picture editing, senang je, ada source gambar , pilih template apa nak pakai, attach gambar tadi. So ni adalah beberapa hasil keja kraftangan kerastangan aku.











Nov 11, 2008

Kitchen Layout

BINA, boleh download layout kitchen kat sini



-> click here kitchen.pdf <-





Nov 7, 2008

Obama Win Presidential Election





Guess what? whose the winner? The first ever in history of 200 plus year of independet nation, the united states of "A" has its own African American president. It is a big surprise for me, and I heard he's the youngest elected president. I guess world is change right now and move towards something, it is either better or worst. As for me, I hope it gonna be better than Bush, always bushing around.

Same here in Malaysia, when opposition party took over 4 states and remain hold another state from ruling party.

So there is something goin on here....but yet once again I just hope for the best from whoever lead us.

Sebenarnya aku tak le minat sgt politik2 ni, tapi kena lah tau sikit2 just to complete your circle of knowledge




Oct 31, 2008

Yang putih atau yang hitam?

Temubual seorang pemuda dengan pakcik gembala biri-biri.

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pakcik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?
Pakcik : Boleh aje...
Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?"
Pemuda : Yang putih.
Pakcik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari.
Pemuda : Yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...
Pemuda : Berapa banyak plak rumput biri-biri ni makan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.
Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...
Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Aaa...yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun.
Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama...
Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yg putih dgn yg hitam, padahal jawapan semuanya sama aje?
Pakcik : Mestilah...sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punya.
Pemuda : Ooo, gitu ke...abis tu yang hitam tu sapa punya?
Pakcik : Yang hitam pun sama....
Pemuda : !@#$%^&*()



Uji IQ

Hari ni aku masuk meeting di waktu petang yang dingin (sbbnya meeting room tu ada air-cond), so setelah beberapa ketika aku makin blank dgn apa yang dibincangkan, biasalah aku ni kalau nak focus ni boleh tahan 600 saat je 10 min laa lepas tu mula la hilang tumpuan. Bila aje meeting banyak le keja nak kena buat lepas tu...

OK dipendekkan cerita salah satu point boss aku forward ialah Ujian IQ org putih kata IQ Test. SO aku terpikir gak camna nak buat IQ test ni, so lepas je meeting aku pun gunakan Google, cari soalan IQ, dan aku quote IQ test kat bawah ni utk tatapan korang, pas tu apa lagi cuba lah buat

1) Semua haiwan jadi monyet,monyet jadi apa?
jwpn: Jadi banyak.

2) Antara ekor lembu dengan ekor tikus... ekor mana
yg lebih pjg & kenapa?
jwpn: ekor tikus lebih panjang sebab mencecah
lantai

3) Dari banyak banyak burung, burung mana jaga
atuknya sendiri?
jwpn: Burung belatuk aaa

4) Kalau kereta berhenti apa yg turun dulu ....?
jwpn: Speedometer turun dulu

5) kalu bas kemalangan n bas tu terjatuh ke dalam
sungai, apa yang masih hidup lagi walaupun bas tu
dalam air...?
jwpn: road tax dia arrr....

6) kete apa yang bolih jalan dari pokok ke pokok?
jwpn: nissan 323 (tree to tree)

7) apa yang paling pandai dalam makmal?
jwpn: termometer sebab byk degree :-p

8) Kumpulan Orang Asli Paling Berjaya
jwpn: O.A.G (Orang Asli Gombak)

9) Kumpulan Rock yang Paling wangi
jwpn: MAY (Bau Sabun)


Sesuai ke tidak ?, ha lu pikir lah sendiri



Oct 30, 2008

2009 Honda City

Ni kalau nak tgk Honda City Baru , tak tau bila nak launching kat Malaysia, nampak cam ok je kalau bandingkan previous model

























Related Posts with Thumbnails